Forrás: http://www.hardrock.hu/

Szia István!
Eloször is szeretnék gratulálni a weboldalad igazi metal valójához, ahol frankón megfér egymás mellett a kígyó, béka ( gondolom, ezt azért nem szoktak rátok kiabálni), és a rockzenei témájú EGO. ( http://www.beloterrarium.hu/)

 

Köszi, egy barátom kreálta. Fontos volt hogy mutatós legyen mert ez a munkám. Készül az EGO weboldal is, lassan nekiállunk fotózni, meg összerakni.

 

Hogyan jött ez az ötlet, hogy egy ilyen magyar „szuperbandát” összehozzál?

 

Mivel én állandóan írok nótákat így van van tizenöt kazettám telegitározva mindenféle ötletekkel. Én a kokorszaki kazettás módszerrel dolgozom, mert ha ötletem van azt azonnal rögzíteni akarom és nincs türelmem kivárni amíg a ,,robot,, beüzemeli magát! Mivel volt egy csomó ötletem megkerestem a Kalapács zenekar kiadóját a szólólemez ötletével és érdekelte oket. Megcsináltuk a demót  itt nálam a pincében, megmutattam a kiadóban és bejött mindenkinek. A demón még a Dime (Wisdom) gityózott, de o nem tudta vállalni, így a Tüdo javaslatára megkerestem a Jung Norbit aki miután meghallgatta beszállt! A felállás Jung, Tüdo, Napradar, + 2 Belo.

 

Volt e a tagokkal kapcsolatban valami eredeti koncepció?  

Az elsoszámú szempont az volt hogy megbízható korrekt fickók legyenek. Nekem nagyon fontos hogy betartsam az ígéreteimet és ezt várom el azoktól is akikkel együtt játszom. Persze nem árt ha ha képben vannak a hangszerükkel. Olyan emberekkel jó zenélni akik jobbak mint én mert ezektol lehet tanulni, és az ilyen fickók természetesen hozzá is tudnak tenni a dologhoz, amitol az elonyére javul.
 

Eléggé szokatlan ez a kéténekes felállás a klasszikus heavy metalban, mi indokolta ennek megvalósítását?

A kalapácsban nyuglodünk azzal hogy a vokálokat élveheto szinten el tudjuk nyomni a bulikon, ezért mindenképpen két énekesben gondolkodtam. Itt ez a teher le került a vállamról, nekünk majd csak a sakálokat kell nyomni, az meg talán menni fog. Nagyon sok vokált szeretnék a lemezen, és ha egyszer koncertezni is fogunk a közönség joggal fogja várni azt amit a lemezen hall. Én sem szeretem ha egy agyonmaszírozott lemez után éloben a fele sem szólal meg. A lemezre annyi dolog lesz feljátszva, amennyit a bulin is le tudunk játszani.

 

Hogyan álltok a dalok írásával? A weboldalra felhelyezett demo mix igen ígéretes, hasonló stílusban fog szólni a többi dal is?

Természetesen igen, hiszen ez az én világom!  Tizenkét dal lesz a lemezen, komplett készek, a Norbi még egy kóstoló demót is csinált hogy lássuk mi is fog kisülni belole! Minden dal koncertnóta, tölteléknótákkal nem húzzuk az idot! Mikor felraktuk az elso demót az oldalamra és pár helyen írtak róla  egy hét alatt közel ezer látogatás volt, ez mindenképpen jó, remélem hogy aki meghallgatta annak bejött. A visszajelzések jók voltak, remélem muködni fog a dolog!

 

Mesélj kicsit a munkamódszerrol, ki írja a dalokat, a szövegeket, egy-egy ember munkája-e, vagy csapatban folyik a dalszerzés?

Minden nótát és szöveget én írtam, ettol EGO! Az Öcsém volt leginkább akinek beleszólást engedtem, meg is változtatott pár dolgot, leginkább a szövegben.  Mi a Kalapács lemezeken is össze-össze dolgozunk,  de azért ott sokkal inkább kompromisszumképesebbek vagyunk. A  próbák alatt is változtak a nóták, a Jung úr is belezsenizett, o egy igazi zenész aki szórja az ötleteket. Amikor összeálltunk nem árultam zsákbamacskát, megmondtam hogy szeretném a saját szájízem szerint megcsinálni ezt a lemezt, hiszen ilyen lehetoség nem minden nap adódik. Elfogadták, és én is elfogadtam ha valami jó ötlettel állt elo valaki, ha meg nem tetszett akkor azt is megmondtam egyenesen. Úgy szoktam fogalmazni, hogy írtam egy jó forgatókönyvet, de ahhoz hogy jó film legyen belole kellenek a jó színészek!!

 

Két igen patinás rocktorkot sikerült összehoznod, gondolom ez megkönnyíti a dalírást is, hiszen szinte bármit képesek kiénekelni az énekesek, de lesz-e még vendégénekes az albumon?

Amikor a megírt nótákra felénekeltem az énekdallamot a kis szánalmas hangommal akkor persze kiröhögtek, de mikor nekik kellett nyomni már dagadtak az erek a nyakukon. Ok magasra tették maguknak a lécet én még egy kicsit feljebb toltam!! Egyértelmu hogy az EGO-ban más jellegu énektémákban gondolkodtam, hiszen két külömbözo karakteru eros torok is a rendelkezésre állt, sot a szövegben is néztem azt hogy melyik szöveg kinek a szájából hitelesebb hiszen két külömbözo korú ember nyomja. Van egy nóta amiben vannak tervezve vendégek, a szövegek is rájuk vannak megírva, de éppen ezért csak akkor csináljuk meg bónuszdalnak ha mindenki igent mond! Ha nem, akkor majd a házipacsírtáink elnyomják!!!

 

A csapat maga egy project csak, vagy hosszabb távra terveztek?

Most még projekt, mert azt vallom elobb legyen produktum és utána lehet tervezni. A próbák alapján viszont már zenekar mert jó a zene, jó a hangulat, és jók az emberek, kb ennyi a recept ahhoz hogy pár zenebarátból zenekar legyen! Ha jó lesz a fogadtatás akkor biztosan elindulunk.

 

Terveztek e koncertkörutat, vagy csak stúdió lemezben gondolkodtok?

Ez megint csak a fogadtatástól függ, de én azt gondolom hogy  fogunk koncertezni. Ha sikerül akkor még lemezeket is szívesen csinálnék, mert azt mondtam a kollégáknak hogy ha kapunk még lehetoséget akkor azt már közösen fogjuk megcsinálni. Izgatja a dolog a fantáziámat mert hallom a próbákon hogy van szufla ebben a dologban!!

 

Hogyan tudod az itteni munkát összeegyeztetni a Kalapácsos elfoglaltságokkal?

Könnyen hiszen szeretem csinálni! Egy rockzenekarnál már csak az jobb ha ketto van! Ötlet van tengernyi, és mivel Józsi Hardozik a Kicsi meg Zorallozik biztos hogy lesznek lyukak a Kalapács naptárban ahol majd tudunk zörögni egy kicsit! Most egy kicsit suru lessz a musor, mert a aKalapács és az EGO lemezt szinte egyszerre kell felvenni, de hát úgy szép az élet ha zajlik!

 

Melyik bandák hatottak rád leginkább, figyelemmel kíséred e a külföldi metal színtér történéseit?

Az alapok Judas, Queensryche, Dokken, inkább a nyolcvanas évek dallamosabb bandái. Az újak nem nagyon hatnak rám, kicsit egyenruhásnak érzem a mostani felhozatalt, sok a hasonló banda és nagyon ritkán hallok olyan zenét amitol megmozdul rajtam a libaborkabát! Lehet persze hogy egy halom atomjó zenekar van, csak a média ezeket nem tálalja és így az igazi egyéni hangok már nem jutnak el hozzánk! Láttam a neten valami rock musort ahol az Ossiánon élcelodött a számomra ismeretlen musorvezeto, vicces hogy ilyenek mehetnek, vagy inkább szomorú! Egyértelmu hogy minden ízlés kérdése, de egy minimális tisztelet nem ártana azokkal szemben aki az alapokat lerakták! Éppen ezért a hazai dolgokat sem nagyon követem, így legalább nem hat rám semmi és megorizhetem a EGO-mat!

 

Mikorra várható a lemez, és kinek a gondozásában fog megjelenni?

A napokban elkezdjük felvenni, gondolom egy hónap kell a kiadónak, a pontos dátumot nem tudom. A Hammer adja ki, az újságban vagy a neten biztosan lesz róla infó!

 

Az olvasók nevében is köszönöm a válaszokat, remélem hamarosan minden metal fan-nak meg fog noni az EGO-ja. Legalábbis egy lemez erejéig.

Én köszönöm! Remélem én is hogy sok emberhez eljut annál is inkább mert a szövegek fontos mondanivalója hogy orizzük meg az egonkat, figyeljünk a körülöttünk történo dolgokra és ne hagyjuk magunkat senki és semmi által befolyásolni.